Hvordan plejer man bedst sit hår?

Alle hårtyper har brug for deres egen specielle pleje. Der er meget som kan forårsage en forringelse af hårets kvalitet, såsom brug af de forkerte kosmetikprodukter samt en forkert vasketeknik. Begge dele kan gøre håret tørt og skrøbeligt. Derudover er skadet hår også mere udsat for kemiske og mekaniske skader, solstråler, og forurening. Ved at bruge de rigtige kosmetikprodukter til hårpleje kan man genopbygge håret og gøre det så stærkt som muligt. Men hvordan gør man det?

Før du tager på apoteket er det vigtigt at vide, at dermatologer og hårstylister arbejder men en lang række forskellige hårtyper.

  • Normalt hår er det vi alle helst vil have. Det kaldes ofte for sundt hår. Man har normalt hår når man kun behøver vaske det hveranden eller tredje day, samt hvis håret er let, blødt, og smidigt. Håret sidder godt fast om rødderne og ens lokker har en fin, naturlig glød.
  • Fedtet hår er svært at pleje. Man skal vaske håret hver dag for at rense hovedbunden for sebum som tiltrækker snavs og støv. Fedtet hår opstår som resultat af overaktive talgkirtler, så du bør bede din hudlæge eller læge om et specialiseret shampoo og balsamsæt.
  • Tørt hår virker rent og velplejet, men i virkeligheden er det mat, skrøbeligt, og fint. Håret har ingen lipidbarriere, da det hurtigt berøves for fugt. Det tager meget nemt skade.
  • Blandet hår er en kombination af fedtet (ved rødderne) og tørt (ved spidserne) hår. Denne slags hår er meget svært at pleje, da man skal vælge kosmetikprodukter som begrænser produktionen af sebum men samtidig formår at fugtgive håret.
  • Hår med skæl er på ingen måde tiltalte. For at pleje denne slags hår bliver man nødt til at købe et specialisered produkt på apoteket. Skæl opstår som regel af ukorrekt talgkirtelfunktion eller opbygning af bakterie- og svampniveauer.
  • Farvet og skadet hår skal have masser af fugt, da det er tørt, sart, og for de meste har spaltede spidser. Processen hvorved man farver håret muliggør også øget tiltrækning af forurenende elementer, hvilket forringer hårest tilstand yderligere.

Der findes heldigvis de helt rette kosmetikprodukter til alle hårtyper. Det eneste du skal bruge er: shampoo, balsam, serum, og lotion eller olie. Kosmetikprodukter bør ikke indeholder: parabener, farvemidler, SLS, silikone, eller andre ingredienser som kan tilstoppe talgkirtlerne, forårsage irritationer, eller udtørre håret. Ingredienser som især er gode for håret er grøntsags- og urteolier, mineraler, og kosmetikolier. Nogle af de mest effektive ingredienser er: nelle, kamomille, zink, Argan olie, aloe vera, burdock, og tea tree ekstrakt. Måden hvorpå du plejer dit hår er naturligvis også vigtigt. Når du vasker det er det vigtigt, at du starter med en afslappende massage og derefter renser shampooen ud med koldt vand. Anvend en badehætte eller et håndklæde når du har brugt din balsam, da dette hjælper håret med at absorbere de ernærende ingredienser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *