Sådan tager man sig af håret, når man har problemer med skjoldbruskkirtlen?

Begge tilstande, uanset om skjoldbruskkirtlen producerer for mange hormoner (for højt stofskifte) eller når der udskilles for få (for lavt stofskifte), har negative konsekvenser for kroppen. Før vi diskuterer spørgsmålet om, hvordan skjoldbruskkirtlens hormoner påvirker hårets tilstand, vil vi forklare, hvad insufficiens af skjoldbruskkirtlen er – og præsentere årsagerne og symptomerne. Vi vil også hjælpe dig med at vælge børster, hårtilbehør og kosmetik, der er godt at bruge, når du lider af for lavt stofskifte, hvilke hårbehandlinger, der anbefales, når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer normalt, og hvordan man finder en frisør, der vil kunne dække dit behov, hvis du lider af denne tilstand.

Hvad er for lavt stofskifte?

For lavt stofskifte, som også kaldes hypotyreoidisme, er en dysfunktion af skjoldbruskkirtlen, der producerer utilstrækkelige mængder af hormoner i forhold til organismens behov. Skjoldbruskkirtlen er et forholdsvist lille organ, der sidder nederst på nakken. Det har ansvaret for udskillelsen og frigivelsen af to hormoner: trijodtyronin (T3) og thyroxin (T4), der begge regulerer korrekt funktion af de fleste væv i organismen, såvel som påvirker metabolismen og producerer varme (termogenese). Skjoldbruskkirtlen styres af hypofysen. Dette er selve kirtlen, der frigiver det skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH), som fremmer skjoldbruskkirtlens produktion af T3 og T4. Korrekt funktion af skjoldbruskkirtlen og hypofysen er altid tæt forbundet: Hvis skjoldbruskkirtlens hormoner er i overskud, vil hypofysen udskille mindre TSH, mens manglen på disse hormoner stimulerer TSH-produktionen.

For lavt stofskifte – årsager

Årsagerne til hypotyreoidisme er:

 • Hashimotos sygdom, som er navnet på kronisk autoimmunologisk thyroiditis. Denne lidelse er smertefri, men den ødelægger langsomt skjoldbruskkirtlen og begrænser produktionen af ​​de hormoner, den udskiller.
 • Total thyroidektomi (kirurgisk fjernelse af skjoldbruskkirtlen) er resultatet af ​​blandt andet kræft i skjoldbruskkirtlen, Graves sygdom (Basedows syge) og forstørret skjoldbruskkirtel. Resultatet af dette er permanent insufficiens af skjoldbruskkirtlen, og sværhedsgraden afhænger af, om skjoldbruskkirtlen er blevet fjernet fuldstændigt eller bare delvis, fx kun en lap.
 • Radioaktiv jodbehandling bruges til at helbrede fx kræft i skjoldbruskkirtlen, Graves  sygdom (Basedows syge) og forstørret skjoldbruskkirtel.
 • Thyroiditis (i dette tilfælde kan for lavt stofskifte blive afhjulpet).
 • Medicinsk induceret lavt stofskifte, der udvikler sig som resultat af at tage medicin mod fx hjerterytmeforstyrrelse, virusser eller kræft.
 • Jodmangel.
 • Bestråling af nakkeområdet på grund af kræft (i dette tilfælde kan lavt stofskifte endda udvikle sig flere år efter proceduren).

For lavt stofskifte – symptomer

Her er nogle symptomer på sygdommen:

 • let til træthed;
 • overdreven søvnighed;
 • langsom motorik;
 • dårligt humør og negative tanker;
 • konstant følelse af at fryse (selv på varme dage);
 • hyppig forstoppelse;
 • vægtøgning på trods af manglende appetit;
 • hæs stemme;
 • koncentrationsforstyrrelser;
 • spaltet hår og overdrevent hårtab;
 • sparsomme øjenbryn;
 • tør hud.

Hvordan påvirker skjoldbruskkirtlens hormoner hårets tilstand?

Problemet med hårtab skyldes det skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) og thyroxin (T4). Nærmere bestemt stiger koncentrationen af TSH, når hypofysen får skjoldbruskkirtlen til at producere sine hormoner, mens selve kirtlen ikke kan følge med. Dette fører til for lavt stofskifte.

Fordi problemer med skjoldbruskkirtlen påvirker stofskiftet og nærmere bestemt giver den for lavt stofskifte, som fører til for tidligt udfald af hårsækkene. Som følge heraf kan selv det mindste ryk med en kam føre til, at håret falder ud. Desuden sinker lavt stofskifte processen med at gro nyt hår, så det hår, der er tilbage, ser tyndt ud. Med hensyn til mangel på thyroxin, som er nært forbundet med for lavt stofskifte, gør dette håret mat, spaltet, groft og tørt.

I tilfælde af for lavt stofskifte betragtes medicinsk behandling som afgørende. Denne lidelses skadelige virkninger kan gøres mindre alvorlige ved at bruge andre behandlinger, især ved at pleje håret med dertil beregnede hårbehandlingsprocedurer.

For lavt stofskifte – hårbørster

En god løsning for dem, der lider af for lavt stofskifte, er brugen af ​​nænsomme børster specialdesignet til tyndt hår. De bidrager til at genoprette hårets glans og vil samtidig ikke forvolde skade på de allerede svage hårender. En af de børster, der anbefales i dette tilfælde er Tangle Teezer. Når håret er vådt, anbefales det at bruge TT Aqua Splash, mens tørt hår skal behandles med TT Salon Elite. Med regelmæssig brug af Tangle Teezer bliver håret blankt og modstandsdygtigt over for statisk elektricitet.

For lavt stofskifte – tilbehør til håret

Hvis man har for lavt stofskifte, bør man ikke bruge glattejern og krøllejern for tit. Den perfekte løsning ville være heller ikke at bruge føntørrer, men hvis dette ikke er muligt, er det bedst at bruge et apparat, der fungerer med ioner, og hvor luftstrømmens temperatur kan tilpasses. Den del af håret, der sidder tættest på hovedbunden, bør føntørres med varm luft, mens håret fra midten og nedefter bør føntørres med kølig luft. På den måde vil hårstråene ikke blive krusede eller ødelagt.

For lavt stofskifte – hårpleje produkter

I tilfælde af for lavt stofskifte skal hårplejen bestå af produkter, der er beregnet til tyndt hår. Disse kosmetiske produkter indeholder osmanthus-ekstrakt og ingefærolie, som er yderst nyttige og gavnlige. Desuden anbefales det at blande amerikansk olie i din shampoo. Det er nok at komme blot en teskefuld i pr. 100 ml shampoo. Hvad angår hårmasker kan det anbefales at berige dem med kakao og derefter lade blandingen sidde på håret i 30 minutter (en gang om ugen). Takket være denne behandling kan håret begynde at se rigtigt godt ud.

Desuden er det godt at skifte hårplejeprodukter jævnligt, fordi håret kan blive vant til dem, så de ikke længere leverer den ønskede virkning. Desuden er det bedst at vælge produkter uden SLS og parabener.

For lavt stofskifte – skønhedsbehandlinger for håret

Der findes en bestemt gruppe hårbehandlinger for kvinder, der lider af for lavt stofskifte. De mest anbefalede procedurer, der fremmer hårets sundhed, er brugen af et ultrasonisk infrarødt koldjern. Selvom det ligner et glattejern virker denne anordning til håret helt anderledes. Ved hjælp af ultralyd og udsendelsen af infrarødt lys kan den regenerere spaltede hårspidser og stimulere hårsækkene til at gro langt hår. Desuden anbefales det at gå i dampsauna eller få behandlinger til genopbygning af håret. Blot en enkelt session forbedrer hårets tilstand betydeligt.

For lavt stofskifte – frisøren

Sandheden er, at det generelt er vanskeligt at finde en god frisør. Desværre bliver dette problem endnu mere kompliceret, når man lider af for lavt stofskifte. Det kan dog godt betale sig at prøve. Hvilke egenskaber har en god frisør? Først og fremmest ønsker en god frisør at lære sine kunder og deres hår at kende, og vedkommende bør også have et enormt udvalg af hårprodukter ved hånden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *